Rauw vlees en Zwangerschap

In rauw vlees of halfgaar vlees kunnen eitjes voorkomen van diverse soorten parasieten. Besmetting met een soort van deze parasiet kan mogelijk de infectieziekte ‘toxoplasmose’ veroorzaken. Dit is heel vervelend, zelf merk je daar heel weinig van, maar via jou kan je je nog ongeboren kindje besmetten. Dit kan hele schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kindje, variërend van afwijkingen aan het zenuwstelsel of de ogen van de baby, tot zelfs grotere kans op abortus en/ of (te)vroeggeboorte. Besmetting wil je dan ook ten alle tijden proberen te voorkomen.

Rauw vlees is niet de enige manier om deze besmetting op te lopen, besmetting is ook mogelijk door contact met besmette uitwerpselen van dieren. Wees daarom extra voorzichtig met het schoonmaken van de kattenbak en/ of tuinieren. Probeer daarom zoveel mogelijk deze werkzaamheden aan iemand anders over te laten.

De parasieten zijn pas na een paar dagen gerijpt en alleen dan instaat om een infectie te kunnen veroorzaken of over te brengen, hierdoor kan de kattenbak het beste dagelijks worden schoongemaakt. Op deze manier is de kans van besmetting het kleinst. Let ook goed op bij een (moes) tuin, ook hier bestaat een reële kans op besmetting. Via de aarde kan de parasiet ook op uw groente, fruit en/ of gewassen terecht komen. Wees dus juist extra zorgzaam in deze periode met tuinieren.